• Lifestyle

Door Renault Nederland

12-09-13

Zonder roze papiertje

Een rijbewijs. Het wordt heel normaal gevonden dat iedere volwassen persoon dit roze papiertje, of tegenwoordig dit roze pasje in zijn of haar portemonnee heeft zitten. In Nederland wordt het zelfs een beetje abnormaal gevonden als je niet in het bezit bent van een rijbewijs. Zeker als je een man bent.

Mijn weg naar een rijbewijs was, om het maar even vanuit de grond van mijn hart uit te drukken, een hel. Een rij-instructeur die mijn ogen en benen interessanter vond dan mijn prestaties in de auto plus een enorme angst om te rijden, zorgen ervoor dat ik liever geen antwoord geef op de vraag hoe vaak ik rij-examen heb gedaan. Nog iedere dag ben ik mijn ouders dankbaar voor het feit dat ze mij als achttienjarig meisje gedwongen hebben door te zetten, want vandaag de dag rijd ik met veel plezier kriskras door Amsterdam. Als ze dit niet hadden gedaan, vraag ik me af of ik nu überhaupt een rijbewijs had gehad.

Lazy driver
Dat er een grote kans bestaat dat ik dit rijbewijs inderdaad niet had gehad, werd bevestigd in het artikel ‘Lazy driver’ in het Volkskrant Magazine van het laatste weekend van augustus. Het blijkt dat als je niet rond je twintigste je rijbewijs haalt, de kans klein is dat je dit later nog gaat doen. Het artikel gaat echter niet over het halen van je rijbewijs op een bepaalde leeftijd. Het artikel licht een groep zeer succesvolle mannen uit die, tegen de alom geldende verwachtingen in, geen rijbewijs heeft. Zo las ik dat onder andere Felix Rottenberg, Mart Smeets, Remco Campert en ook Edwin de Roy van Zuydewijn zonder rijbewijs door het leven gaan. Allemaal mannen die zich er dus blijkbaar niet voor schamen als ze gedwongen in de trein moeten stappen of naast hun vrouw plaatsnemen voor een bezoekje aan de familie.

Aangetaste mannelijkheid
Dat je in Nederland heel goed door het leven kunt gaan zonder roze papiertje vind ik niet echt verrassend nieuws. Dat er zoveel succesvolle mannen zonder rijbewijs rondlopen was voor mij echter nieuw en verbaasde mij ook enigszins. Want, ik denk niet dat ik bagatelliseer als ik zeg dat voor de meerderheid van de mannelijke bevolking een rijbewijs in combinatie met hun auto toch wel echt de ultieme bevestiging van hun mannelijkheid is…

“ 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.