• Onze modellen

Door Renault Nederland

22-04-15

Xenon verlichting, alles wat je erover moet weten!

De verlichting in uw auto is van essentieel belang. Nog voor de eerste automobiel werd geïntroduceerd was men al bezig met voertuigenverlichting.
De laatste jaren is er flink wat vooruitgang geboekt op dit gebied…Gelukkig maar, want door diverse omstandigheden is het steeds belangrijker om in een auto met goede verlichting te rijden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan bezuinigingen van de overheid waardoor er minder wegverlichting is. Ook reisjes naar het buitenland kunnen een uitdaging zijn, de standaard kan daar lager liggen dan hetgeen wij in Nederland gewend zijn.

Xenon-verlichting
Xenon-verlichting is een lamp die op een andere wijze werkt dan de conventionele (gloei)lampen. De basis van een gloeilamp is dat er een stroom door een dun stukje draad loopt, waardoor het draadje erg heet wordt en gaat gloeien. Door het gloeien van het draadje ontstaat er licht, vandaar de benaming gloeilamp. Hoe lager de weerstand van het gloeidraadje is, hoe hoger de stroom en, des te meer licht er van de lamp komt, echter neemt het energieverbruik daarmee ook toe. Daarom wordt er bij gloeilampen in wattages (Watt) gerekend. Dit is het energieverbruik van de lamp en is daarmee direct gerelateerd aan de dikte/lengte van de gloeidraad en daarmee de lichtopbrengst van de lamp.

In de huidige auto’s zitten halogeen lampen. Dit zijn lampen die op hetzelfde principe werken als de conventionele gloeilamp, echter zijn ze gevuld met een bepaald type gas waardoor een hogere temperatuur mogelijk is en daardoor iets meer licht kunnen uitstralen.

Xenon-verlichting werkt op basis van een ander principe. Een xenonlamp is een gasontladingslamp waarin een lichtboog wordt opgewekt in het onder hoge druk staande gas xenon. Daardoor ontstaat een bijna puntvormige lichtbron met een hoge luminantie. Naast een bijna continu spectrum aan zichtbaar licht, bevat de uitgezonden straling bij xenonlampen ook ultraviolet licht.

Prijs versus kwaliteit
Xenon verlichting is hoger geprijsd dan halogeenverlichting (gloeilamp). Daarentegen is de levensduur van een xenon lamp ook een stuk langer. Maar het allerbelangrijkste is dat je simpelweg meer, verder en beter kan zien mede door het ultraviolet licht. Door de witte kleur van xenon-verlichting reflecteren de strepen op de weg, de bebording langs de wegen en eigenlijk alle andere reflecterende voorwerpen een stuk beter. Hierdoor kun je beter anticiperen op de situaties die zich voor uw voertuig vormen en daarmee een stuk comfortabeler, veiliger en ontspannen rijden. Voordelen die je elke rit weer zal ervaren!

Voordelen
– Langere levensduur
– Meer lichtopbrengst
– Betere reflectie door witte kleur
– Premium uitstraling
– Hogere restwaarde auto

Er zijn modellen die af-fabriek al beschikken over xenon-verlichting.
Heb je reeds een auto in je bezit en overweeg je de aanschaf van xenon-verlichting? Dan kun je deze ook achteraf inbouwen.

Voor welke auto’s(modellen) is deze aanbieding geschikt?
De volgende Renault modellen kunnen worden uitgerust met xenon-verlichting:
– Renault Captur
– Renault Mégane (vanaf 2008)
– Renault Scénic (vanaf 2012)
– Renault Clio (vanaf 2012)

Als gebruik maak van deze aanbieding, wat krijg ik dan?
De xenon-set bestaat uit een set lampen en een set omvormers. Deze omvormers zijn nodig om de nodige spanning te creëren zodat de “bliksemschicht” van de ene kant naar de andere kant kan overslaan en de verlichting ontstaat. De xenonlampen gaan in je huidige koplampen. De garantieperiode is 2 jaar. Zowel de lampen als de omvormers vallen onder deze garantie. De xenon-set is speciaal ontwikkeld volgens de Europese wetgeving en je kunt hiermee zorgeloos door alle Europese landen rijden.Je kunt de xenon-verlichting laten installeren bij de Renault-dealer bij jou in de buurt.

“ 

 

 

Reacties (1)

Renault Nederland, 25 February 2020 om 14:14

test