• Easy life

Door Renault Nederland

04-12-14

Win het van de winter!

Het is bijna winter. Juist omdat de winter ieder jaar later lijkt te beginnen word ik zelf soms overvallen door de gure wind en nachtvorst. De aftrap voor maanden met kans op vorst, gladde wegen en slecht zicht. Momenten waarop ik liever niet stil komt te staan, of verrast wil worden door een ander pechmoment. Maar wat kun je eigenlijk doen om dit te voorkomen? Ik ging op zoek naar wat handige tips!

Slecht zicht
Het gebeurt vaak dat mijn ruiten beslaan als het koud of vochtig weer is. Herkenbaar? Als je aan het rijden bent, stop! Ga nooit rijden met (deels) beslagen ruiten. Helaas gebeuren er elk jaar nog veel ongelukken doordat voetgangers of fietsers over het hoofd worden gezien vanwege beslagen ruiten. Dat laat ik mij niet gebeuren!

Beslagen ruiten ga je tegen door het volgende te doen:
• Zet de airconditioning aan
• Laat de ventilator eerst op de nulstand draaien
• Zet de ventilator pas aan als de motor warm is
• Zet je ventilator op de hoogste stand ‘recirculatie’
• Richt de blazers op de voorruit
• Zet de verwarming op de hoogste stand
• Schakel de recirculatie na korte tijd uit
• Zet de ventilator op medium

Gladde wegen
Ook wil je goede grip hebben om slippen op het wegdek te voorkomen. Winterbanden zijn daarom geen overbodige luxe! Ga je nog op vakantie? Wintersport wellicht? In sommige landen zijn winterbanden zelfs verplicht.

Bevriezing
Deuren kunnen vastvriezen. Soms helpt het om even extra te duwtje te geven zodat het ijs kan breken. Niet te wild natuurlijk, schade aan je eigen auto aanbrengen wil je uiteraard niet. En wist je dat die bus talkpoeder van de kleine als ze uit de luiers zijn ook toegepast kunnen worden op de rubbers? Dat gaat bevriezing tegen. Ook siliconenspray kan bevriezing tegengaan. Echter, leg deze spullen niet in de auto. In geval van nood heb je er dan niets aan! Ook ruitensproeiervloeistof kan bevriezen, daarom vervang je zomervloeistof voor winterharde vloeistof. Heb jij dit al gedaan?

Accu
Een gemiddelde accu heeft een levensduur van meer dan vier jaar, maar met koude omstandigheden heeft hij het weleens zwaar; hij geeft dan minder spanning af. Om problemen te voorkomen kun je je accu preventief laten controleren. Ook is het raadzaam om je instructieboekje bij de hand te hebben. Alle snufjes tegenwoordig hebben voordelen, maar let wel op dat vooral bij moderne auto’s er door starthulp schade ontstaat aan elektronica.

Voorkomen
Deels kun je dit zelf doen door middel van de bovenstaande tips. Sommige punten zijn echter wat minder eenvoudig te zien. Daarom is het verstandig om hier net als ik naar te laten kijken door een expert. Zo zorg je ervoor dat je de winter ingaat met een auto die in topconditie verkeert en beperk je de kans op winterproblemen. Heb je zelf nog tips die je wil delen? Wij zij benieuwd! Maak nu een afspraak op renaultwintercheck.nl.

Leave a Reply

Your email address will not be published.