• Onze modellen

Door Renault Nederland

30-08-13

Stilte

Een elektrische auto is stil. Heerlijk zou je kunnen zeggen. Niet dat lawaai van ronkende motoren, je radio hoeft niet harder op het moment dat jij harder gaat rijden en je kunt jouw medepassagier heel gemakkelijk verstaan.

Deze stilte is een groot voordeel van elektrische auto’s. Het rijden wordt namelijk een stuk relaxter. Toch is deze stilte ook een groot zorgenkind voor veel mensen. Via onze social media kanalen krijgen wij regelmatig vragen over de veiligheid van ‘stil’ rijden. Want als je auto geen geluid maakt, is dat toch heel gevaarlijk? Hoe moet dat dan met spelende kinderen die de elektrische auto niet aan horen komen? Zorgt het niet voor heel veel ongelukken? Allemaal hele begrijpelijke en ook terechte zorgen, want het geluid van een elektrische auto valt in het niet bij het lawaai van andere auto’s, brommers en stadsbussen.

De Z.E. Voice
De vraag over de veiligheid van geluidloos rijden rijst momenteel veel op, maar elektrisch rijden in stilte doen we eigenlijk al jaren. Al meer dan tien jaar worden hybride auto’s verkocht die op lage snelheden volledig elektrisch en zonder motorgeluid rondrijden. Bij Renault produceren de elektrische auto’s dan ook wel degelijk een geluid. Het nieuwste elektrische model, de Renault ZOE, maar ook de nieuwe Kangoo Z.E. en de Renault Twizy waarschuwen voetgangers en andere weggebruikers op het moment dat ze eraan komen. De ZOE en nieuwe Kangoo Z.E. doen dit door middel van de Z.E. Voice, een geluid dat hoorbaar is bij een snelheid tussen de 1 en 30 km per uur. Als bestuurder kun je kiezen uit drie natuurlijke, maar opvallende geluiden.

Ga je harder dan 30 km per uur, dan maakt de auto al genoeg geluid van zichzelf. De banden maken dan namelijk meer geluid dan de motor van een auto. Op zo’n moment is er bij een elektrische auto geen groter gevaar dan bij een willekeurige andere auto.

Wetgeving
Niet alleen Renault erkent de gevaren van geluidloze auto’s. Het Europese parlement heeft in februari van dit jaar besloten dat in de toekomst de toevoeging van een geluid verplicht wordt gesteld. Renault heeft een duidelijke strategie voor elektrisch rijden en bereidt zich met opties als de Z.E. Voice op de toekomst voor.

“ 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.