• Actualiteit

Door Renault Nederland

28-12-17

Rijden in de (besneeuwde) bergen

Het wintersportseizoen komt er weer aan! Vertrek jij binnenkort ook met je auto naar de sneeuw? Lees dan mee met onze tips over rijden in de (besneeuwde) bergen, ‘s nachts rijden en parkeren in de sneeuw. Zo rijd je binnenkort probleemloos met 4 wielen de berg op (en af).

Rijd met winterbanden

Met ijzige en besneeuwde wegen in het vooruitzicht is het belangrijk dat er winterbanden onder je auto zitten. Naast dat dit veilig is, zijn winterbanden en sneeuwkettingen aan boord verplicht in de meeste wintersportlanden. Ook is het voordelig voor de banden die je de rest van het jaar gebruikt. Het wisselen van je banden zorgt er namelijk voor dat beide sets minder snel slijten.

Wanneer je winterbanden onder je auto laat zetten is het belangrijk dat de profieldiepte minimaal 5 millimeter is, anders gelden de banden juridisch niet meer als winterband. In het buitenland word je er zelfs voor bekeurd. Zijn je voorbanden (voorwielaandrijving) verder afgesleten dan je achterbanden? Dan kun je het jaar erop de banden van voor naar achteren wisselen.

Geen berg te hoog

Autorijden in een berglandschap is heel anders dan rijden in het vlakke Nederland. Rijd je de berg op? Rijd dan met een hoger toerental in een lagere versnelling. Dit doe je om te voorkomen dat de motor oververhit raakt en dus te zwaar wordt belast. Wanneer je merkt dat je auto niet meer versnelt terwijl je wel vol gas rijdt, schakel op een iets vlakker stuk dan terug en laat de motor meer toeren maken.

Heb je de top bereikt en ga je voor de perfecte afdaling? Rijd dan in dezelfde versnelling weer naar beneden, zodat de auto vooral op de motor remt. Rem enkel zo nu en dan iets bij. Zo voorkom je dat de remmen oververhit raken.

Wist je trouwens dat stijgend verkeer voorrang heeft op dalend verkeer, omdat dalende voertuigen gemakkelijker weer kunnen optrekken na een stop?

‘s Nachts rijden

Om optimaal van de vakantiedagen te genieten, vertrekken veel mensen graag ‘s avonds of ‘s nachts. Helaas gebeuren er in het donker juist meer ongelukken, omdat mensen minder alert zijn. We hebben hier vier tips voor je om veilig op je bestemming aan te komen.

1)    Kijk ver vooruit en let op de achterlichten van je voorganger en de markeringen op de weg. Focus in ieder geval niet op de koplampen van tegenliggers, dit kan ervoor zorgen dat je eerder uit je baan gaat en verblind wordt.
2)    Rust voldoende, houd in ieder geval na elke twee uur rijden een kwartiertje pauze. Stap dan ook even uit de auto, met wat frisse lucht wordt je scherper!
3)    Vraag of één van je passagier wakker blijft. Een wakkere bijrijder houdt je alerter dan wanneer iedereen slaapt.
4)    Eet niet een te zware maaltijd voor vertrek. Drink onderweg voldoende water en eet kleine energierijke snacks, zoals fruit of graankoeken. Zo blijf je optimaal geconcentreerd.

Kijk voor nog meer tips mee naar onze video over lange reizen!

Parkeren in de sneeuw

Ben je op je wintersportbestemming aangekomen? Dan kan de sneeuwpret bijna beginnen! Let eerst nog even op hoe en waar je de auto parkeert. Onder een dak en zo dicht mogelijk bij een gebouw is het meest geschikt om je auto te beschermen tegen winterweer.

Om het vastvriezen van autoportieren te voorkomen, kun je de rubbers aan de binnenkant het beste voor vertrek insmeren met vaseline of siliconenspray.

Nog een laatste tip: gebruik een sneeuwhoes, ijsdeken of zelfs een stuk karton die je verankert onder de ruitenwissers. Als je dat niet hebt, zet dan je ruitenwissers omhoog zodat ze niet vastvriezen aan de ruit en je de sneeuw gemakkelijker van de voorruit kan verwijderen (doe dit met een borstel of bezem om geen schade te veroorzaken).

Met deze tips is je kennis over rijden in de bergen weer helemaal opgefrist. Vergeet je sneeuwkettingen niet mee te nemen en laat voor vertrek nog de Wintercheck doen door je Renault-dealer. Bonnes vacances!