• Lifestyle
  • Onze modellen

Door Renault Nederland

20-03-14

Renault: pure fascinatie

Als kind raakte ik al gefascineerd door automerken, Renault in dit geval. Waarom maakten in het begin van de jaren zeventig modellen als de Renault 5, 12, 16 en 17 meer indruk dan een Simca 1100, Opel Kadett of een BMW 2002?

Toen ik een jaar of zes/zeven was kreeg ik zowel van mijn vader als mijn oma met grote regelmaat autofolders. Je kon me geen groter plezier doen. Mijn vader werkte destijds op de juridische afdeling van een grote verzekeraar. Schade-experts brachten veelvuldig folders van nieuwe modellen mee naar de zaak. Daarmee konden bijvoorbeeld de acceptanten ook een beetje een indruk krijgen van de nieuwste modellen. Als de stapel tot ongekende hoogte was gegroeid en er niemand meer naar omkeek, bracht mijn vader ze mee naar huis.

Kleurrijk drukwerk
Ik weet nog goed dat ik met grote ogen door al deze prachtige brochures bladerde. Kleurrijke drukwerkjes, vooral die van Renault. Rond 1970 had het merk een serie folders waarvan de kaften in kleur per type verschilden. Ik hield toen al van series, de verzamelaar in mij ontwaakte. Maar vroeg of laat ging de schaar erin en maakte ik prachtige plakwerkjes van het wervende materiaal. Ook die van Renault moesten er uiteindelijk aan geloven. Al vielen die pas het allerlaatste ten prooi.

De Renault modellen van 1973
Het zal ergens in september 1972 geweest zijn dat ik in de krant, toen nog het Nieuwsblad van het Zuiden, een advertentie van Renault zag met een bonnetje voor het aanvragen van een folder van ‘De nieuwe ruime renaults van 1973’. Braaf vroeg ik mijn vader of ik dat mocht invullen en kreeg meteen voor dit initiatief een envelop met postzegel.

Een speciaal gevoel
Twee dagen later, ik zal het nooit vergeten, lag er zomaar voor mij een poststuk van Renault toen ik terugkwam van school. Met daarin, het foldertje met alle nieuwe modellen. Zielsgelukkig was ik. Natuurlijk spraken de modellen mij toen al aan, maar het feit dat ik als kind serieus genomen werd door Renault, maakte de meeste indruk. Wekenlang nam ik het boekje overal mee naar toe. ‘s Nachts lag het boven mijn hoofd op een boekenplank, ‘s ochtend ging het mee naar beneden. Echter, dit was de eerste en meteen de laatste keer dat ik van mijn moeder een folder mocht aanvragen. Zij had immers de verkoper van de dealer twee dagen later aan de voordeur moeten afwimpelen.

Renault heeft zich door deze kleine geste diep in mij geworteld!

“ 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.