• Lifestyle
  • Onze modellen

Door Renault Nederland

23-01-14

Renault in Miniatuur

Hoe iets groots soms ontzettend klein kan zijn.

Mijn liefde voor het merk Renault reikt ver. Al sinds het eerste jaar dat ik voor dit mooie merk begon te werken, verzamel ik schaalmodellen. Het is 1989 en mijn eerste model staat te blinken in de kast, een gele 5 TS. Het staat in mijn geheugen gegrift. De keuze lag voor de hand, ik reed immers zelf een mooie zwarte 5 TS uit het jaar 1984.

Jaren later werk ik nog steeds bij Renault. De gele Renault 5 TS staat niet langer alleen.
Het rijtje strekt zich nu uit van Renault 3 tot 30. De druk nam toe, alle naoorlogse Renaults moesten een plekje binnen mijn verzameling krijgen. Zorgvuldig begon ik aan deze grote klus. Om het overzicht te bewaken moest ik met terugwerkende kracht op zoek naar alle modellen die Renault had uitgebracht vanaf de 4VC én alle nieuwe modellen zien te bemachtigen: de Mégane-familie, de Safrane, de Renault Sport Spider. Het was duidelijk, er moest een vitrinekast komen!

My precious
Verzamelen is hard werken. Verschillende kanalen, snel schakelen, maar vooral heel veel geduld hebben. Want waar vind je nou al die modellen? Actuele modellen zijn vaak bij de plaatselijke dealer verkrijgbaar. Maar voor sommige exemplaren zit er niets anders op dan regelmatig beurzen af te struinen. Zo heb ik lang moeten zoeken naar de moeilijk vindbare Renault 21 Hatchback. Dankzij alle inspanningen staat ook die inmiddels in mijn vitrinekast.

Verzamelen is bewaren
Een autootje mét doosje is veel meer waard dan een los model. De vitrinekast is vol, de zolder inmiddels ook. Er worden maatregelen genomen om mijn verzamelwoede onder controle te houden. Minder dan perfecte modellen komen er absoluut niet meer in! Inmiddels telt mijn vitrinekast 1500 kleine Renaults.
De laatste aanwinst is de conceptcar Twin’Run, de voorloper van de nieuwe Twingo. Binnenkort hoop ik mijn slag te slaan op het schaalmodel van de Initiale de Paris.

Tips van een echte verzamelaar
Uiteraard kan je bij Marktplaats op zoek, maar voor de échte Renault-verzamelaar is de franse Ebay-site dé plek om te zoeken. De beste beurs-tip geven is de NAMAC-beurs in Houten die 6x per jaar wordt gehouden; de eerstvolgende is op zaterdag 15 februari. Noteren in je agenda dus!

Ook verzot op de Twin’Run conceptcar? Vertel ons waarom deze auto een plekje bij jou thuis verdient, de leukste reactie belonen wij met een miniatuur van dit mooie exemplaar.

“ 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.