• Actualiteit
  • Uncategorized

Door Renault Nederland

19-12-14

Renault start met het nieuw personeelsbeleid

Renault Nederland en RCI Financial Services tellen momenteel zo’n 160 medewerkers, met leeftijden variërend tussen de 18 en 65 jaar. Als Directeur HR is het een hele uitdaging om iedereen actief en tevreden te houden. In haar dagelijkse werkzaamheden houdt Nicolien van Duinen (Directeur HR) rekening met de wisselende behoeften van iedere werknemer.

De vergrijzing in ons land is één van de redenen waarom mensen vaak langer moeten doorwerken. Een grote verantwoordelijkheid voor bedrijven om werknemers niet alleen tevreden te houden, maar ook fit en actief. Hoe je dit mogelijk maakt? Door maatwerk! Volgens Nicolien zijn de behoeften van werknemers te koppelen aan de levensfase waarin werknemers zich bevinden. Dit sluit vrijwel naadloos aan op de designstrategie van onze Senior Vice President of Corporate Design, Laurens van den Acker waarin hij de verschillende levensfases van de mens koppelt aan zijn automodellen.

De fases die wij vanuit Renault onderscheiden in ons personeelsbeleid zijn; de ontwikkelingsfase, de spitsuurfase, de balansfase en de mogelijkhedenfase.

Fases
Ontwikkelingsfase (20 tot 35 jaar)
Spitsuurfase (30 tot 45 jaar)
Balansfase (40 tot 55 jaar)
Mogelijkhedenfase (55 jaar en ouder)

In de ontwikkelingsfase kijken we naar mensen die beginnen met een eerste baan; fysiek sterk, ijverig en op zoek naar antwoorden op vragen als: ‘wie ben ik’ en ‘wat wil ik’. Zij hebben behoefte aan uitdaging, afwisseling en netwerken. Je vervolgt je weg en komt in de spitsuurfase, waarbij je naast je baan misschien ook wel bezig bent met zorg voor kinderen, een nieuw huis of een verbouwing. Je wil jezelf nog verder specialiseren en het is een hele uitdaging om alle ballen in de lucht te houden. Dan breekt de balansfase aan. Kinderen worden ouder, je bewijsdrang gaat misschien over in zingeving en je maakt voor jezelf de balans op. Waar sta ik nu? En wat zou ik nog willen bereiken? Tot slot omschrijven wij een mogelijkhedenfase. Je hebt je rust gevonden, enorme kennis en ervaring opgedaan en je bent bezig met het zetten van je laatste stappen op carrièregebied. Je kunt te maken krijgen met lichamelijke veroudering en bent bezig met gezondheid en vitaliteit.

Door middel van het levensfasebewust personeelsbeleid bieden Renault en RCI de instrumenten om in al deze fases werk en privé in balans te houden. Een voorbeeld in de balans en mogelijkheden fase is dat je terecht kunt bij een helpdesk voor praktische ondersteuning als je bijvoorbeeld belast wordt met de zorg van je ouders. Natuurlijk is dit voor iedereen toegankelijk maar het is aannemelijk dat je in de balans- en mogelijkhedenfase hiermee te maken krijgt. In de spitsuurfase kun je in overleg met je manager ervoor kiezen om je werktijden flexibel in te richten, om bijvoorbeeld eerst je kinderen naar school brengen en vervolgens aan je werk te beginnen. En wat dacht je van de sportfaciliteiten in de mogelijkhedenfase?

Hoe dit beleid er in de praktijk uitziet kun je bekijken in de onderstaande video:

Wij staan te popelen om te starten. De ambities liggen hoog. ”Niet alles kan voor iedereen gerealiseerd worden, maar het moet in ieder geval wel bespreekbaar zijn” aldus Nicolien van Duinen.

Met Nicoliens motto komt het zeker goed; ‘Een leven lang plezier in je werk’!

“ 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.