• Onze modellen

Door Renault Nederland

22-11-18

Ontmoet Emiel Maas: handelaar én Renault-liefhebber

Ontmoet Emiel Maas, oftewel ‘Auto m(ob)iel’; hij heeft maar liefst tien Renault-modellen in de garage staan, allemaal old- of youngtimer. Klussen aan auto’s zit hem in het bloed: op zijn 16e begon hij al met het handelen in Renault’s. Wij ontmoetten hem tijdens het beroemde Concours d’Élégance in 2018 bij Paleis ‘t Loo, waar hij zijn mooiste auto’s tentoonstelde. Lees hier alles over deze Renault-liefhebber.

In het bloed

Emiel ontwikkelde zijn liefde voor Renault al op jonge leeftijd. Zijn opa had een garage, die steeds groter werd. Zijn vader was daar in dienst. “Mijn vader zei altijd, ‘Jij bent in een auto gemaakt. Auto’s zitten in je bloed.’” Op zijn 14e begon Emiel aan auto’s te sleutelen, op zijn 16e had hij de auto al klaar staan waar hij op zijn 18e in zou gaan rijden: een Renault 5. Vóór zijn 18e verjaardag wist Emiel deze al te verkopen, waarna hij een (toen) nieuwe Renault 5 kocht. Hier begon Emiel al met het handelen in Renault’s.

Uit elkaar en repareren

Tegenwoordig heeft Emiel een eigen garage in Friesland, waar hij aan zijn Renault-modellen sleutelt. Hij heeft zijn eigen schuur gebouwd waar hij zijn eigen young- en oldtimers heeft staan. Wat Emiel zo leuk vindt aan deze oude(re) modellen? “Bij oude auto’s kun je dingen uit elkaar halen, de nieuwe bestaan bijna alleen maar uit elektronica. Iets uit elkaar halen en repareren gebeurt bijna niet meer. Dat doe ik wel.” Emiel probeert al zijn auto’s op de weg te houden. Maar, soms zijn bepaalde onderdelen niet meer te krijgen. Wat hij dan doet? “Ik werk er hard aan om mijn auto’s rijdend te houden. Wanneer onderdelen niet meer te krijgen zijn, maak ik ze gewoon zelf.”

Een hele verzameling

Wat voor modellen Emiel allemaal heeft staan? “Even denken hoor… Het is een hele verzameling. Ik heb een Avantime, een Renault 4 F4, twee Renault 17’s, een Renault 15, Twee Fuego’s, een Renault Floride, een Renault 16 automaat en een Renault 16 TX. Ze staan buiten, in een loods en in de schuur. Maar, ik ben een handelaar. Ik koop projecten, knap ze helemaal op en verkoop ze weer. Dat is mijn werk, daar leef ik van.” Emiel houdt van dingen repareren, dingen maken zoals ze eerder waren. Hij doet het als hobby, maar moet er wel van eten. Haast maken werkt niet wanneer je een oldtimer opknapt. Je moet geduld hebben, je moet de tijd nemen. Dan is de kwaliteit het hoogst.

“De Renault Avantime: zo’n speciale auto”

Eén van zijn favoriete modellen is, na even nadenken, de youngtimer Renault Avantime. Dit is Emiels dagelijkse auto. “Een conceptcar die er niet meer is, het is een heerlijke auto. Ik was laatst op een evenement waar ongeveer 2000 Renault’s stonden. Hier telde ik maar één andere Avantime. Zo’n speciale auto.” Twee andere favorieten van Emiel zijn de cabrio Renault Floride S omdat hij zo lekker rijdt, en de Renault 16 TS automaat. Deze laatste is helemaal origineel en rijdt volgens hem perfect.

Te slecht om te restaureren

Een specifiek gevoel dat Emiel bij een auto krijgt, bepaalt of hij een deze wel of niet koopt. Zelfs als hij denkt dat een model te slecht is om te restaureren, gaat hij de uitdaging soms aan. “Ik heb eens een Renault 5 Alpine Turbo gered. Hij was te slecht om te restaureren, maar ik heb het tóch gedaan. Daar kwam ik pas na de koop achter. Maar, wie A zegt, moet ook B zeggen. Ik ben toch doorgegaan. Alles is nieuw, van de deurpanelen tot aan de bekleding. Toen hij klaar was, werd ik benaderd: iemand uit California wilde foto’s zien van de Renault 5 Alpine Turbo. Uiteindelijk is hij verkocht en verscheept naar Amerika.”

Nieuw project

Soms heeft Emiel wel eens moeite om een project los te laten. “Je hebt er lang aan gewerkt om een auto weer goed te krijgen. Maar, ik gun het iemand anders om van de auto te gaan genieten. Nog een andere leuke bijkomstigheid: na het verkopen van een auto komt ook áltijd weer een nieuw project.”

Concours d’Élégance

Eens per jaar vindt Concours d’Élégance plaats in Apeldoorn, op Paleis Het Loo. Een evenement waar de mooiste oldtimers worden tentoongesteld. Volgens Emiel een prachtig evenement voor luxe oldtimers, op een mooie locatie en supergoed georganiseerd. “Als je daar gestaan hebt met een auto, voegt dat waarde toe. Alleen al het verhaal dat jouw auto daar mocht zijn, zegt genoeg. Ik stond daar bijvoorbeeld met een Renault Floride waar Renault toen een promotiefilmpje van maakte. Door het filmpje en verschillende foto’s werd de auto meer waard. Dat je wordt geselecteerd voor zo’n event en dat Renault jou in de spotlight zet, laat zien dat je je werk goed doet. Dát vind ik waardering.”

Leave a Reply

Your email address will not be published.