• Lifestyle

Door Renault Nederland

11-04-19

Naar Ulaanbaatar met de Renault Trafic

Met een Renault Trafic naar Ulaanbaatar in Mongolië. Bij een borrel ontstond het idee bij Harrie van der Wielen en zijn vrienden Rob en Marcel: meedoen aan de Mongolia Charity Rally om geld in te zamelen voor het goede doel, in dit geval de organisatie ‘Go Help’. Deze off-road rally heeft een vast begin- en eindpunt maar de weg ernaar toe mag je geheel zelf bepalen. Zo gezegd, zo gedaan. Op 4 juli 2018 vertrokken de drie vrienden vanuit Nederland naar Bern om hier de officiële start te maken voor hun reis naar Ulaanbaatar in Mongolië. Benieuwd naar de roadtrip van de mannen? Lees snel mee.

Roadtrip met de Renault Trafic

Harrie rijdt al 14 jaar Renault en heeft op dit moment een Renault Talisman. De keuze om de reis met een Renault te maken was daarom een bewuste. Ze namen een Renault Trafic over van een aannemer, welke aan de buitenkant bestickerd was met sponsoren en aan de binnenkant volledig afgeladen met donatie-goederen. Het doel was om na de reis van 4 weken de auto achter te laten in Mongolië samen met het geld dat ze ophaalden voor ‘Go Help’ door middel van donaties van hun familie, vrienden en collega’s. De vrienden legden uiteindelijk 13.000 kilometer af in de Renault Trafic.

Kennismaken met de Yak-bak

De naam die de drie mannen de auto gaven, was ‘Yak-bak’. Als we Harrie vragen waar deze naam vandaan komt, vertelt hij ons: “Mongolië kent geen normale koeien, Mongolië kent Yak-koeien: langharige koeien, met grote hoorns. Niet de mooie, Nederlandse koeien die wij gewend zijn. We kochten de bedrijfswagen van een aannemersbedrijf en wat ons het eerste opviel was de kleurencombinatie. Het geel met groen was niet een kleur die wij zelf zouden hebben uitgekozen… Daarom vonden wij Yak-bak een toepasselijke naam voor de auto.”

Gemoedelijke sfeer en over de steppe

Van Nederland naar de start van de rally in Zwitserland. Toen door naar Oostenrijk en van Turkmenistan naar Oezbekistan naar het uiteindelijke doel: Mongolië. In totaal doorkruisden ze zo’n 18 à 19 landen. Als we Harrie vragen welke landen de meeste indruk hebben gemaakt, antwoordt hij: “Georgië, Iran en Oezbekistan. De mensen waren hier heel vriendelijk en er hing een gemoedelijke sfeer. Mongolië was ook waanzinnig mooi. Wegen waren er niet, dus reden we kilometers door steppegebieden. Als we de auto uitstapten, konden we kilometers ver kijken; geen auto, gebouw, dier of mens te bekennen.’’

Het eindpunt in zicht

Hoe verder de reis verliep, hoe strenger de grenzen werden. Waar de Oezbeekse douane de mannen was bijgebleven als vriendelijk, was dat in Kazachstan het tegenovergestelde. Door de strakke planning in verband met visums en de familie die de mannen opwachtten in Mongolië, waren deze grensovergangen lichtelijk stressvol. En dan hadden we het nog niet over de temperaturen die konden oplopen tot boven de 40 graden.

Kinderen met een schaterlach

Harrie is dankbaar voor alle ontmoetingen tijdens zijn reis, maar misschien nog wel het meest voor de ontmoeting met de kinderen uit een grensdorpje in Mongolië. “Hier zagen we een aantal kinderen bij het hotel waar we toen verbleven. We zijn met ze gaan voetballen, spelen en bekeken foto’s. Hun schaterlach was zo oprecht! Wat een ervaring.”

Aan al het goeds komt een eind…

De mannen sliepen tijdens de reis in hotels langs de route, of kampeerden in zelf-meegebrachte tentjes midden in de uitgebreide steppegebieden. Zo ook de laatste nachten, terwijl de laatste kilometers in Mongolië werden afgelegd. De vlakten leken oneindig; achter elke heuvel verscheen opnieuw een gigantische vlakte. Van geasfalteerde wegen was vaak geen sprake, waardoor de Yak-bak zich vaak een weg moest banen over de zogenoemde ‘wasborden’: hoge ribbels in de enorme zoutvlaktes. Over zo’n wasbord rijden betekent dat alles trilt in de auto. Na een rit van 13.000 kilometer kwamen de drie vrienden aan in Ulaanbaatar, met een kilometerstand van uiteindelijk 320.000. Hun gezinnen vlogen hen hier in de armen; ze hadden het gehaald!

Intensere vriendschap

De reis heeft veel indruk gemaakt op de drie vrienden. Ze hebben samen veel geleerd en ontdekt over de verschillende culturen, volken en landen en leerden smaken kennen die ze nooit eerder hadden geproefd. Ook de vriendschap tussen de mannen is intenser geworden. Een unieke ervaring voor hen alle drie!

Wil je meer lezen over het verhaal van Harrie, Rob en Marcel, neem dan een kijkje op hun website waarop zij hun avonturen bijhielden.

Leave a Reply

Your email address will not be published.