• Lifestyle

Door Renault Nederland

06-09-13

Mijn idool: Louis Renault

Hoe dicht kan een fan bij zijn idool komen. In veel gevallen heel dichtbij, bijvoorbeeld aan de artiestenuitgang van een theater na een optreden. Maar als het idool in kwestie niet meer leeft, wordt het een ander verhaal. Mijn grote idool is Louis Renault, al vind ik de typering idool feitelijk geen recht doen aan de vaak onderschatte grootheid van deze man.

Blijft de vraag hoe dicht je bij zo iemand kunt komen. Jaren geleden ben ik op zijn landgoed geweest. Dat was eind jaren dertig maar liefst 1.700 ha groot met diverse kastelen en boerderijen. De patron stuurde deze helemaal zelf aan naast zijn bemoeienissen met de fabriek. Een ondernemer van het zeldzame soort, die in de huidige tijd rustig vergeleken mag worden met de inmiddels ook overleden Steve Jobs van Apple. Ik bewonder Louis Renault onder meer omdat hij zeer vasthoudend was in het opbouwen van zijn droom. Bovendien was hij niet alleen technisch een genie, hij wist zijn bedrijf ook financieel probleemloos door de zwaarste tijden te loodsen.

Zijn woonhuis in het Franse Herqueville is een verborgen schoonheid. Hij heeft het helemaal naar eigen inzicht laten bouwen nadat hij de betreffende grond in 1905 kocht. Ik heb m’n ogen uitgekeken naar de rijkheid van de materialen en de vernuftige detaillering. Dubbel glas met verwarming ertussen, een geluidsinstallatie met muziek door het hele huis, prachtige kristallen lampen, grote spiegels en een eigen hobbykamer vol gereedschappen. Een man die nooit stil kon zitten en daarom bij leven ook nooit de tijd zou hebben gehad voor het gesprek dat ik graag met hem zou willen.

“ 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.