• Easy life
 • Onze modellen

Door Renault Nederland

26-03-15

“Help, ik wil een nieuwe auto kopen!”

Een auto kopen is voor de gemiddelde Nederlander geen dagelijkse bezigheid. Gezien het vaak om een behoorlijke investering gaat wil je natuurlijk geen verkeerde aankoop doen. Daarom heb ik een aantal adviezen en tips & tricks voor het maken van de juiste keuze op een rijtje gezet.

Budget

Voordat je een modelkeuze maakt is het verstandig om eerst te kijken naar je budget. Heb je een bepaald te besteden bedrag ter beschikking? Of heb je een bepaald bedrag per maand wat je kunt besteden? Tevens is het belangrijk rekening houden met motorrijtuigenbelasting, brandstof, parkeervergunning (indien van toepassing), verzekering, onderhoud, reparatie en afschrijving. Deze kosten zijn afhankelijk van merk, model, motor en woonplaats. Vraag je verkoopadviseur naar deze kosten, het is makkelijk te vergeten dat deze kosten bovenop je aanschaf of maandbedrag komen. Houd hier dus altijd rekening mee bij het berekenen van je maximale maandlasten.

Eisen

Nadat het budget is bepaald is het vooraf belangrijk te weten welke eisen je aan een auto stelt. Bedenk van tevoren waarvoor, waarom, waar, hoelang en hoeveel je de auto gaat gebruiken. Onderstaande zou je daarvoor kunnen gebruiken als check:

 • Waar gebruik je de auto hoofdzakelijk voor?
 • Schaf je de auto particulier of zakelijk aan (bij zakelijke aankoop; laat je informeren over de bijtelling en regels hiervoor)
 • Hoeveel jaar wil je deze auto gaan gebruiken?
 • Hoeveel kilometers rijd je per jaar?
 • Rijd je meer in de stad of op snel/provinciale wegen?
 • Wil je gebruik maken van een caravan of aanhangwagen?
 • Gebruik je de auto voor zomer en/of wintersportvakanties?
 • Gaat er bij jou en/of je gezin/familie de komende jaren uitbreiding of veranderingen plaatsvinden?
 • Waar moet je auto aan voldoen of mee worden uitgebreid met betrekking tot kinderen?

Zo zijn er nog tientallen vragen te bedenken, die helpen bij de keuze voor de auto die bij jou leven past.

Op zoek

Net als vele andere aankopen begint de oriëntatie ook bij nieuwe auto’s online. Aangezien je al weet wat je budget is én waaraan je toekomstige auto aan moet voldoen kun je online al gericht beginnen te zoeken.

  1. Online oriëntatie (ga naar: www.renault.nl)
  2. Bekijk meerdere modellen en uitvoeringen van het betreffende merk
  3. Verdiep je ook in de mogelijke services, waaronder (verlengde) garantie, onderhoudspakketten, routeservice, accessoire pakketten, financieringsmogelijkheden en natuurlijk aanbiedingen.
  4. Vraag een brochure, proefrit of een offerte aan.

Je keuze(s)

Nadat je via online oriëntatie het een en ander al te weten bent gekomen, misschien een lichte voorkeur hebt gekregen voor een bepaald model of uitvoering, is een volgende stap om langs te gaan bij de dealer(s) voor verdere informatie en wellicht een proefrit.

   1. Maak vooraf een afspraak met de dealer om te laten weten dat je komt en voor welke modellen je belangstelling hebt (zodoende kan de verkoopadviseur zich goed voorbereiden en heeft hij/zij voldoende tijd voor je beschikbaar).
   2. Bespreek met de verkoopadviseur informatie over budget, je eisen/doeleinden en wat je online hebt gezien.
   3. Indien van toepassing; zorg ervoor dat je inruilauto netjes en schoon is. Neem eventueel aanschaf/ onderhoudsgegevens e.d. mee.
   4. Focus je niet op 1 model maar juist op 2 modellen van het merk en maak ook meerdere proefritten in modellen en uitvoeringen met eventueel verschillende motoren. Let op; gemiddeld duurt een proefrit 25 minuten, echter in overleg met de dealer mag dit vaak ook een dag of soms zelfs weekend duren.
   5. Laat ook altijd een offerte maken met een financieringsvoorstel of private lease mogelijkheid. Vaak zijn de rentes laag of juist de combinaties van pakketten dan (extra)aantrekkelijk. Zodoende kun je eventueel je spaargeld achter de hand houden voor andere (onvoorziene) doeleinden. Tussentijds of versneld aflossen is vaak goed mogelijk.
   6. Indien er sprake is van zakelijke lease laat ook dan de dealer een leaseofferte maken, ondanks dat je werkgever misschien al een overeenkomst heeft met de/een andere leasemaatschappij. Een verkoopadviseur zal je vervolgens een offerte op maat aanbieden. Soms is er nog wat ruimte om te onderhandelen, echter vaak is de offerte al behoorlijk fair. Focus je ook niet teveel op korting. Immers; “de ergernis van de verkeerde keuze duurt voort als de vreugde van de lage prijs al lang vergeten is”.

Gevoel

Last but not least; je gevoel. Al staan alle lichten op groen om een bepaalde auto te kopen, als je gevoel je tegenspreekt, dan is dit voor jou niet de juiste deal. Denk er nog even over of probeer nog een ander model. Jouw gevoel laat je nooit in de steek! Maak je twijfels ook bekend aan de verkoopadviseur.

Mogen mijn collega’s je binnenkort ontvangen in de showroom?

Leave a Reply

Your email address will not be published.