• Lifestyle
  • Onze modellen

Door Renault Nederland

05-12-19

EZ-GO: De robo-auto van de slimme stad

Er breekt een nieuw tijdperk op het gebied van mobiliteit aan en er komen ingrijpende veranderingen aan. Zo zal rond 2050 zeventig procent van de bevolking in een stedelijk gebied wonen. De visie van Renault blijft voor dit toekomstbeeld hetzelfde: duurzame mobiliteit bieden voor iedereen. In dit blog lichten wij mobiliteit van de toekomst toe met behulp van de auto van de slimme stad: EZ-GO. Deze conceptcar, een prototype van de auto van de toekomst, maakt deel uit van de EZ-trilogie.

EZ-GO

De eerste conceptcar van de EZ-trilogie van Renault, EZ-GO, treedt op als zowel een auto als een service. De auto is geen persoonlijk bezit, maar onderdeel van een breder ecosysteem van gedeelde transportservices. Ook spreekt gedeelde mobiliteit steeds meer mensen aan vanwege het gemak, maar ook uit noodzaak. EZ-GO zet het Easy Life-principe van Renault voort en zorgt daarbij voor een aangename reiservaring waarbij je kunt doen wat je wilt. Ga je alvast aan het werk, of doezel je nog even weg in het ochtendzonnetje? Met EZ-GO is het allemaal mogelijk. Daarbij is het een enorm betaalbare vorm om jezelf te vervoeren, je betaalt namelijk per gereden kilometer. EZ-GO is gemakkelijk te bestellen via een app en bij fysieke stations.

Vrijheid met EZ-GO

EZ-GO is 100% elektrisch aangedreven, deelbaar, verbonden én autonoom. In het voertuig passen zes passagiers die met EZ-GO van werk naar huis kunnen reizen, maar ook kleinere stukjes kunnen afleggen. Doordat EZ-GO het reizen eenvoudiger maakt, ondervindt de reiziger minder spanning en ervaart hij meer vrijheid in het maken van keuzes. In plaats van het besturen van een auto kun je bijvoorbeeld je laptop openklappen of het laatste hoofdstuk van je favoriete boek uitlezen.

Dankzij gedeelde mobiliteit zorgt de EZ-GO in steden voor een betere doorstroom van het verkeer en is er minder behoefte aan parkeerruimte. Eindeloos langs de grachten rijden om een parkeerplaats te vinden is niet meer nodig. Daarnaast is EZ-GO duurzaam, stil en schoon vanwege de 100% elektrische aandrijving en het slimme hergebruik van de batterijen.

Gebruik en gebruikers

EZ-GO is een robovoertuig dat beschikbaar is voor iedereen. De beleving begint al op het moment dat je binnenstapt via de innovatieve voordeur. Ook rolstoelgebruikers en mensen met een kinderwagen kunnen EZ-GO eenvoudig betreden. Als je bent ingestapt kun je plaatsnemen op de bank in de vorm van een halve cirkel. Via een app kun je jouw favoriete plaats van te voren al aangeven. Ook andere persoonlijke wensen kunnen via een app of het scherm in EZ-GO worden aangegeven. Voordat de passagiers EZ-GO reserveren, kunnen ze aangeven met welk reisgezelschap ze het voertuig willen delen. Bijvoorbeeld met toeristen die EZ-GO geheel voor zichzelf willen om op ontdekkingsreis door de stad te gaan.

Design en techniek

Het exterieur van EZ-GO past mooi in het straatbeeld met zijn trapeziumvormige design. Hij is ontworpen om een zo breed mogelijk gezichtsveld te creëren voor de sensoren van de autonome systemen van het voertuig. Daarnaast zorgt het grote glasoppervlak ervoor dat je aan alle kanten naar buiten kunt kijken en de stad perfect kunt bewonderen. Om de passagiers welkom te heten en hen bewust te maken van veilig oversteken zijn er aan de voorkant en achterkant van het voertuig lichtbalken geplaatst met symbolen die hen daarop wijzen.

In het voertuig zelf is een groot beeldscherm geplaatst. Op dit beeldscherm toont EZ-GO reisinformatie. De vloer van het voertuig is voorzien van sterk, slijtvast en duurzaam hout met een visgraatmotief. Als EZ-GO geparkeerd is, sluit de grote vlakke vloer naadloos aan op het trottoir om het in- en uitstappen te vergemakkelijken.

Wil jij meer weten over de toekomstvisie van Renault? In ons eerdere blog lees je meer over de EZ-trilogie. Wil je je helemaal onderdompelen in de wereld van conceptcars? Lees dan meer op onze website.