• Actualiteit
  • Onze modellen

Door Renault Nederland

24-09-14

Elektrische stadsrally: een bijzondere ervaring

De ene rally is de andere niet. Waar in het algemeen klassieke bolides aan de start van dit soort evenementen verschijnen, heb je tegenwoordig ook de Schone Lucht Rally: bedoeld voor elektrisch aangedreven auto’s, als symbool van de voortdurende vernieuwing die de auto-industrie kenschetst. Steeds meer autorijders onderschrijven dat elektrisch rijden vandaag de dag prima kan. Met zijn elektrische gamma geldt Renault ook op dit gebied als een van de koplopers.

De Schone Lucht Rally stond voor het derde jaar op de agenda. Dat op maar liefst acht verschillende plekken in Nederland gestart kon worden, illustreert natuurlijk glashelder dat elektrisch autorijden aan een onstuitbare opmars bezig is. In het uit honderden auto’s bestaande deelnemersveld was Renault duidelijk vertegenwoordigd: logisch, met producten als de Kangoo Z.E., de Twizy, de Fluence en de ZOE heeft het merk een aantal even sterke als schone troeven uitgebracht. Met de fraaie Renault ZOE deden wij mee aan de rally in Den Haag. Starten bij het hoofdkantoor van de ANWB, waar een compleet promodorp vol met elektrische auto’s vele honderden belangstellenden trok: zij namen de gelegenheid te baat om kennis te maken met een van de vele elektrisch aangedreven modellen die inmiddels op de markt verkrijgbaar zijn. Een lange stoet deelnemers verscheen intussen aan de start van de rally.

Fraai vormgegeven
In dat veld dus ook ‘onze’ Renault ZOE: de fraai vormgegeven hatchback is bij uitstek geschikt voor het stadsverkeer: wendbaar, overzichtelijk en ruim. Moeiteloos reden wij door de stad. Het leukste van zo’n stadsrally is natuurlijk dat de route voert over wegen die je normaliter mijdt. Dus kom je op heel veel prachtige plekken, je rijdt langs fraaie monumenten en schitterende huizen en je passeert parken die het stadsleven veraangenamen. Waar (drukke) verkeersaders genomen moeten worden, blijkt dat de ruim vier meter lange ZOE moeiteloos meekomt met de rest van het verkeer. Dankzij de uitstekende airconditioning blijft de temperatuur in de auto onder alle omstandigheden aangenaam. Als rijder van een elektrische auto houd je als vanzelf heel veel rekening met andere weggebruikers als fietsers en voetgangers: je beweegt immers vooral in stilte dankzij de kloeke elektromotor, die 88 pk en 220 Nm levert. Natuurlijk, tot 30 km per uur produceert de auto een klein geluid om gevaarlijke situaties te vermijden en anderen te waarschuwen, maar in de stadsdrukte wordt dat eigenlijk constant overstemd. Het ontbreken van motorgeluid werkt rustgevend op het menselijk gestel, achter het stuurwiel kom je als vanzelf tot rust.

Zen-gevoel
Dat zen-gevoel maakt zich ook meester van de passagiers, je hebt gewoon geen zin om je onnodig te haasten. Zo kun je je ook nog concentreren op de omgeving. En op de opdrachten die in het kader van de rally vervuld moesten worden, zoals het herkennen van een aantal foto’s. En zo groeit een stadsrally uit tot een hartstikke leuke ervaring.

Leave a Reply

Your email address will not be published.