• Onze modellen

Door Renault Nederland

01-10-15

Een professionele blik op de Talisman

Tijdens een bezoek aan Parijs dit jaar, heb ik voor het eerst de Talisman zonder camouflage gezien. Voor mij als productmanager is zoiets toch wel een speciaal moment. Je ziet de auto waar je al maanden aan hebt gewerkt ter voorbereiding van de introductie, voor het eerst in real life en je hoort ook nog bij een select gezelschap dat in de auto mag rijden.

Tot die tijd bestaat de Talisman uit vage lijntekeningen, af en toe een detailfoto, maar vooral heel veel Excel bestanden Het blijft altijd spannend of de auto voldoet aan je verwachting voldoet. Toen het doek van de Talisman afging, was ik meteen onder de indruk. Wat een mooie auto! Toegegeven, ik vind sedans normaliter niet erg sexy of dynamisch in hun voorkomen, maar de Talisman is hierop een uitzondering: deze auto is echt geweldig!

De Talisman bevindt zich in het D-segment met concurrenten als: de Passat, Mondeo, 508, DS5, Superb. Allemaal modellen die status uitstralen en veelal door de veeleisende zakenman of –vrouw worden gereden. Tijdens het bezoek werd ons door de design afdeling verteld dat voor het ontwerpen van een auto in dit segment een aantal ‘regels’ van toepassing zijn, die je dient te volgen.

Om een paar van deze regels te noemen: Er moet een juiste verhouding zijn tussen de hoogte van de ramen en de carrosserie aan de zijkant. De neus van de auto is laag en breed en de achterzijde moet overal duidelijk herkenbaar zijn. In het interieur mag het de bestuurder uiteraard aan niets ontbreken qua luxe en comfort. Daarnaast dienen alle passagiers over een overdaad aan ruimte te beschikken. Status van buiten en een premium gevoel van binnen. Geen eenvoudige opdracht dus om al deze regels te volgen en dan toch een unieke verschijning te ontwerpen, maar met de Talisman is dit absoluut gelukt!

­Neem de tijd om de Talisman vanuit verschillende perspectieven te bekijken. Neem daarna rustig plaats op één van de comfortabele stoelen en je ziet heel veel details die de Talisman echt bijzonder maken.

Van de zijkant zien zowel de sedan als estate er opvallend dynamisch en sportief uit dankzij de scherpe maar ook vloeiende lijnen, brede schouders en grote wielkasten. Het lijkt alsof de auto uit zichzelf naar voren wil bewegen. Dezelfde scherpe lijnen op de motorkop en de grote opvallende C-vormige dagrijverlichting geven de Talisman een unieke persoonlijkheid. Er is geen twijfel mogelijk dat het geen andere auto betreft dan de Talisman als deze je straks tegemoet rijdt. Hetzelfde geldt voor de dagrijverlichting aan de achterzijde die doorloopt over de gehele breedte van de auto, met het Renault logo in het midden. Deze verlichting brandt continu, en geeft de Talisman ook aan de achterzijde een altijd herkenbaar ‘gezicht’.

Stap in en ervaar de luxe, ruimte en comfort: een hoge middenconsole (natuurlijk geheel volgens de regels) en alles binnen handbereik vanuit de luxe bestuurdersstoel. Het dashboard is opvallend vlak en geeft een enorm ruimtelijk effect. Alles in het interieur zit op de juiste plek, over de keuze van de materialen is tot in detail nagedacht en dat merk je.

Ik daag je uit om straks de Talisman goed te bekijken, met wellicht het bovenstaande in je achterhoofd. Ontdek zelf de unieke looks, maar ga vooral ook rijden! De Talisman heeft het unieke 4Control systeem dat je moet ervaren. Kies een rijmodus van sportief tot comfort of stel je geheel eigen profiel samen in het multi-SENSE® systeem en ontdek echte klasse.

Leave a Reply

Your email address will not be published.