• Easy life
  • Lifestyle

Door Renault Nederland

02-08-13

De weg kwijt in een Mégane?

Snelwegen dienen vooral om plaatsen met elkaar te verbinden. Ze zijn noodzakelijkerwijs aangelegd om de reistijd tussen gebieden te verkorten, om spullen efficiënter te verplaatsen. Vaak zijn deze trajecten geen aanwinst voor het landschap, hebben ze een onaangename impact op de natuur of beïnvloeden ze negatief onze leefomgeving. En niet alleen vanwege de uitstoot, de fijnstof of het geluid. Soms lijken onze wegen daarentegen mooi en bezorgen ze ons al rijdend een grijns van oor tot oor. Ben ik de weg kwijt of hebben onze wegen ook echt een mooie kant?

Onbelemmerd hard of charmante namen
Op borrels en partijen wordt maar wat vaak gesteld dat de Duitse Autobahnen de mooiste wegen ter wereld zijn. Hoewel dat mooie in de praktijk vanwege allerlei drukte en gedoe tegenvalt, kun je in Duitsland, in elk geval volgens diezelfde borrelpraat, onbelemmerd hard rijden, is het asfalt er snaarstrak en liggen de wegen er daar prachtig bij. Anderen zweren weer bij de Franse Autoroutes, hetgeen fraaie discussies met de fans van onze oosterburen oplevert. De Franse snelwegen zijn immers óók fantastisch en laten je met hoge snelheid en lage toeren dieselend naar de zon kachelen. Het feit dat de péage in Frankrijk de laatste jaren de pan uitrijst, mag de pret niet drukken en wordt ruimschoots gecompenseerd door de feel-good-experience die de charmante namen van zonnige Zuid-Franse steden ons op de borden boven de weg meegeven.

Snelwegamusement
Ongetwijfeld heeft iedereen zijn of haar eigen favoriete weg om op te rijden. Nadenkend over wat nu mijn favoriete stukje asfalt is, heb ik daarom ook maar mijn lijstje gemaakt. Vooropgesteld dat ik geen net iets teveel blinkende sportauto heb, maar mij met volle tevredenheid in een zuinige en comfortabele Mégane dCi verplaats. Wellicht is dat immers van invloed op mijn keuze.
Kijkend naar mijn favorieten ben het met de Autobahnfans eens dat Enschede – Osnabrück een heel fijn stuk asfalt is, veel prettiger dan het in elk autoblad geprezen traject van Emmerich naar Oberhausen. Daar is het gewoon te druk geworden. Toch mis ik iets op de weg naar Osnabrück. Iets dat de A75 van Clermont-Ferrand naar Montpellier me wel biedt. Mooie vergezichten, via talrijke hellingen (met hoogteborden) het Massif Central op en na Lodève met een spectaculaire afdaling weer omlaag de Languedoc in.
Een fraaie klim, als je er tenminste buiten het vakantieseizoen ‘klimt’, is ook de Zwitserse A2 van Luzern naar de Gotthard-tunnel, of nog beter de Gotthard-pas. Maar bovenaan het lijstje staat toch een tweetal Italiaanse Autostrade. Voor deze snelwegen is met de beste wil geen rationele reden te bedenken, waarom ze mijn topnotering hebben gekregen, maar zowel de 90 kilometer slingerend door de bergen van Bologna naar Florence als de fameuze A3 die Napels met Sicilië verbindt, bieden vanwege hun melange van hectiek, spectaculaire vergezichten en onmogelijke bochten met nauwe tunneltjes het beste snelwegamusement van Europa.

Waar ligt jouw favoriete stuk asfalt?

“ 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.