• Lifestyle
  • Onze modellen

Door Renault Nederland

21-11-19

De Renault 4 Club: nostalgisch en gezellig

Oude liefde vergaat niet, dat bewijst de Renault 4 keer op keer. Ondanks dat het alweer heel wat jaren geleden is dat de laatste Renault 4 van de band rolde, leeft de liefde voor dit model nog steeds voort bij de Renault 4 Club. Wij spraken Mark Spoelstra, bestuurslid van de Renault 4 Club, maar bovenal trots lid is. Benieuwd naar zijn verhaal? Lees dan mee.

Waar het allemaal begon

De Renault 4 Club vindt zijn oorsprong in 1991, toen oprichter Fedor van de Molen zijn Renault 4 kocht. Hij was benieuwd of er een club voor de Renault 4 bestond. Deze bestond nog niet, dus besloot hij deze zelf op te richten. Dat bleek een succes, na één jaar had de club al rond de 100 leden. Voor Mark zelf begon zijn liefde voor de Renault 4 bij zijn opa: “Mijn opa heeft ergens in de jaren ‘70 een Renault 4 gekocht. Later heeft ook mijn vader een Renault 4 gereden”. Toen Mark zelf zijn rijbewijs had, is hij met veel geluk gratis aan een Renault 4 gekomen: “Een kennis ging verhuizen en moest van zijn Renault 4 af, dus ik kon de auto zo meenemen. Ik heb er jarenlang mee rondgereden”.

Waarom is de Renault 4 zo bijzonder?

Op de vraag wat de Renault 4 dan zo bijzonder maakt, antwoordt Mark: “De Renault 4 was destijds een gigantisch succes met 8,1 miljoen verkochte exemplaren tussen 1961 en 1994. Over Nederland verspreid rijden er nu nog zo’n duizend rond.” Mark zelf is ervan overtuigd dat dit succes komt door de eenvoud van de auto: “Als je een beetje handig bent, of je de moeite doet om één boek te lezen, dan kun je de auto zelf onderhouden”. Daarnaast is de Renault 4 volgens Mark ook ontzettend veelzijdig: “Noem één ding dat je niet met de Renault 4 zou kunnen vervoeren. Dit model werd destijds bijvoorbeeld gebruikt als bakkersauto of voor de verkoop van wasmachines. Ook complete meubels gingen mee in de Renault 4. Het is een hele praktische auto”.

Sleutelen in het clubmagazijn

De Renault 4 Club heeft een eigen magazijn in Beneden-Leeuwen. Als lid van de club kun je hier terecht voor de benodigde onderdelen: “Een aantal onderdelen van de Renault 4 worden nog geproduceerd, maar het meeste wordt niet meer gemaakt. Wij hebben deze onderdelen nog wel op voorraad”. Om leden ook wat bij te leren over de auto en de techniek worden er workshops gegeven. Verder heeft de club elke maand een een sleuteldag. Volgens Mark ben je hier ook welkom als je twee linkerhanden hebt: “Er lopen ervaren mensen rond, zij kunnen je helpen met het sleutelen aan je eigen auto”.

Met de Renault 4 Club over de Champs-Élysées

De Renault 4 Club organiseert meer leuke activiteiten. Een van de highlights is het kampeerweekend, elk jaar in juni en september. Als we Mark vragen naar iets wat hem hiervan is bijgebleven, begint hij enthousiast te vertellen: “We zijn in 2011, toen de Renault 4 50 jaar bestond, met meerdere groepen naar Frankrijk gereden. Hier werd in Thenay een speciaal evenement georganiseerd door 4L International, een vereniging die alle Europese liefhebbers van Renault samenbrengt. Een grote groep van de Renault 4 Club is dwars door Parijs gereden, met oude Renault 4-modellen over de Champs-Élysées. Wij zijn zelf met een kleinere groep om Parijs heen gegaan en hebben een rustige camping uitgezocht om op te staan.” Met de rust was het echter snel gedaan: “We hadden onze achterklep nog niet eens open om onze tent op te zetten, of driekwart van de camping stond al bij ons om te kijken naar al onze Renault 4-modellen.” Uiteindelijk reed de groep verder naar Thenay, waar heel wat liefhebbers samen kwamen: “Er waren zóveel oude Renault 4-modellen, dat ik ze niet allemaal heb kunnen zien. Het waren er namelijk rond de 1500”.

Toekomstplannen

Als het aan Mark ligt blijft de club in de toekomst gezellig en gemoedelijk, maar het liefst met meer (jonge) leden. Volgens Mark heb je zelf geen Renault 4 nodig om lid te worden: “De Renault 4 Club is voor liefhebbers, maar je hoeft zelf geen Renault 4 te hebben. Een deel van de leden heeft geen Renault 4 en een deel heeft er juist meerdere in de schuur staan.” In 2021 bestaat de Renault 4 60 jaar en de club 30 jaar: “Het idee is om dan weer met z’n allen naar Frankrijk te rijden.

Denk je dat de Renault 4 Club wat voor jou is, of wil je meer weten over de Renault 4 Club? Neem dan een kijkje op de website.