• Actualiteit
  • Uncategorized

Door Renault Nederland

16-07-15

Personeelsbeleid, daar kan geen salarisverhoging tegenop!

Al eerder hebben wij in ons blog aandacht besteed aan onze HR Directeur Nicolien van Duinen die zich met volle passie inzet voor het levensfasebewust personeelsbeleid van Renault. Wij spraken deze week opnieuw met haar om eens wat meer te weten te komen over een belangrijk onderdeel van dit beleid: de mantelzorg.

Renault is een organisaties met medewerkers van gemiddelde of jonge leeftijd en een laag ziekteverzuim. Waarom staat mantelzorg dan toch zo hoog op de agenda?
“Hoe jong ook, medewerkers kunnen te maken krijgen met mantelzorgtaken.
Mantelzorgers zorgen langdurig en onbetaald voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende naaste. Dit kan een partner, ouder of kind zijn. Vaak kies je helaas niet om te zorgen, maar word je er ineens mee geconfronteerd. Veel mensen zien mantelzorg wel als iets vanzelfsprekends, Dat is natuurlijk heel mooi, maar zo eenvoudig hoeft dat niet te zijn. Het is een potentiële stressfactor en kan de werk-privé balans enorm verstoren.”

En een goede balans tussen werk en privé is natuurlijk erg belangrijk voor de hele organisatie.
“Ja! Een goede balans tussen werk en privé draagt bij aan de motivatie en enthousiasme van werknemers en daarbij ook aan de productiviteit. Om hiervoor te zorgen wil ik van alle medewerkers weten in welke levensfase ze zitten en met welke omstandigheden ze te maken hebben. Aandacht, begrip, open discussie en een leven lang plezier in je werk; dat zijn de sleutelwoorden van het levensfasebewust personeelsbeleid bij Renault.”

Maar met alleen het weten van de levensfase ben je er natuurlijk nog niet.
“Het is voor zowel werkgever als werknemer van belang om passende oplossingen te vinden en de directe collega’s te informeren. Zo blijft de werksfeer voor het hele team prettig. Op de HR-afdeling worden daarom workshops georganiseerd voor medewerkers, worden leidinggevenden geïnformeerd over bruikbare HR-tools, is de limiet van zorgverlof losgelaten (met behoud van pensioenopbouw) en is er nauw contact met de Stichting Werk en Mantelzorg.”

Hoe reageert het personeel op deze maatregelen?
De eerste reacties van onze medewerkers hierop zijn positief. Het geeft ze een gerust gevoel dat wij ook begrip hebben voor privé-situaties én meedenken over oplossingen. Kortom het vergroot de betrokkenheid van beide partijen en daar kan geen salarisverhoging tegenop!”

Lees hier het eerdere blog van Nicolien over mantelzorg.

Leave a Reply

Your email address will not be published.