• Actualiteit
  • Easy life

Door Renault Nederland

06-11-14

Bespaar met de juiste banden!

Recentelijk onderzoek heeft uitgewezen dat de keuze voor een goede band tot wel 117 euro aan brandstofkosten kan besparen. Om dit inzichtelijk te maken heeft de EU afgelopen jaar het bandenlabel ingevoerd. Door de eigenschappen van banden inzichtelijk te maken is het eenvoudiger voor de consument om banden te beoordelen op drie verschillende eigenschappen:
• Brandstofverbruik (milieu)
• Remweg op nat wegdek (veiligheid)
&nbull; Geluidsproductie buiten de auto (milieu)

Waar moet ik als consument rekening mee houden?
Belangrijk om op te merken is dat een band altijd een compromis is. Een band kan wel meer dan 30 verschillende eigenschappen bevatten. Afhankelijk van het individuele gebruik van de band zal men dus een afweging moeten maken of de betreffende band geschikt is voor zijn of haar gebruik.

Wie kan mij het beste adviseren bij het kiezen van de banden?
De Renault-dealer wordt speciaal getraind om klanten te adviseren welke band voor hem of haar de beste keuze is. Daarnaast, worden dealers ook dikwijls uitgenodigd om zelf het verschil tussen zomer- en winterbanden te ervaren (op bijvoorbeeld een slipbaan) om zodoende ook uit ervaring een weloverwogen advies uit te kunnen brengen.

Hoe weet ik wanneer mijn banden niet goed meer zijn?
Wanneer er zichtbare schade aan een band is, zoals een ‘ei’ op de band of wanneer het canvas zichtbaar is op de band, is dit een teken dat de band vervangen moet worden. Daarnaast, is het raadzaam om dikwijls de banden te controleren op ongelijkmatige slijtage (ook wel ‘cuppen’ genoemd). Bandenfabrikanten voorzien daarnaast, de band van een slijtage indicator. Dit is meestal een heuveltje (ie. dammetje) in het afwateringsprofiel van de band. Zodra de band dit heuveltje bereikt, is het tijd om de banden te vervangen. Michelin heeft daarnaast nog een leuke manier gevonden om aan te geven dat een band aan vervanging toe is. Op de zijkant van de band staat een kleine Bibendum (ie. de mascotte van Michelin). Zodra ’t hoofd van Bibendum niet meer zichtbaar is, is het tijd om banden te wisselen. Uiteraard is het ook altijd mogelijk om middels een bandenprofieldieptemeter te controleren of het profiel van de band nog goed is. Is een zomerband onder de 2,5 mm en een winterband onder de 5 mm, dan is het doorgaans tijd om deze te vervangen (omdat ze niet meer de volle eigenschappen bezitten).

Wat zijn de voordelen voor mij als consument?
Voordeel van een premium band is dat deze doorgaans ook wat langer mee gaan dan bijvoorbeeld een budgetmerk. De juiste band heeft daarnaast een positieve bijdrage op de veiligheid voor berijder en inzittenden, maar ook het geluidsniveau dat via de banden in de cockpit wordt doorgegeven (= rijcomfort). Tevens worden nieuwe of goede banden ook vaak genoemd als pluspunt bij de verkoop van een auto. Het kan dus ook restwaarde verhogend werken. Ditzelfde geldt natuurlijk ook in het geval wanneer een auto verkocht wordt incl. een winterbandenset.

Hebben banden invloed op de prestaties van mijn auto?
Absoluut. Naast de invloed op het brandstofgebruik, hebben banden ook invloed op grip op nat wegdek én de remweg van de auto bij droog weer. Dit kan meters verschil maken. Bij elektrische voertuigen is er ook een samenhang tussen de juiste banden en de actieradius. Fabrikanten hebben specifiek voor de eigenschappen van EV’s banden ontwikkeld die de actieradius ten goede komen.

Is er een checklist waar ik als consument rekening mee kan houden?
Hier is geen specifieke checklist voor. Het beste kan men bepalen onder welke omstandigheden men de band gebruikt en wat voor een klant belangrijk is bij de aanschaf van de band. Is dit veiligheid, brandstofgebruik of juist prijs. Er zijn 3 verschillende soorten banden in de markt te verkrijgen. De premium banden, 2nd line banden (welke in prestatie en prijs iets onder premium bandenmerken liggen) en budget banden waarbij prijs het belangrijkste is. Daarnaast, is ook het seizoen van belang bij de aanschaf van banden. Gaat men vaak op wintersport? Dan is het aan te raden winterbanden aan te schaffen. De banden zijn namelijk veiliger dan zomerbanden bij temperaturen van al onder de 7 graden Celsius. Een all-season band kan natuurlijk ook. Dit heeft als voordeel dat men niet hoeft te wisselen, maar hierbij is het zo dat ook deze band weer een compromis is. Dus geen volwaardige zomer- en geen volwaardige winterband. Laat je informeren door een Renault-dealer bij jou in de buurt!

Leave a Reply

Your email address will not be published.