• Easy life
  • Lifestyle

Door Renault Nederland

16-06-16

Autofotografie: zo neem je de mooiste foto’s

Het zal veel autoliefhebbers waarschijnlijk bekend in de oren klinken: je bent apetrots op de auto die bij jou voor de deur staat en dat mag iedereen weten. En wat dacht je van al die prachtexemplaren die je in het wild kunt spotten? Die wil jij maar al te graag op de gevoelige plaat vastleggen. Vol enthousiasme pak je jouw telefoon of camera erbij en probeer je de auto zo mooi mogelijk te fotograferen. Maar dat blijkt toch een stuk moeilijker dan gedacht. Hoe doen al die fotografen dat toch?  

Recentelijk hebben wij autofotograaf Pim Hendriksen uitgedaagd om het Multi-SENSE®-systeem van de nieuwe Mégane op een unieke manier vast te leggen met light painting. Met een passie voor automotive en vele campagnes achter zijn naam, leek het ons de uitgelezen kans om wat meer over autofotografie te weten te komen. En om hem wat handige tips te ontfutselen natuurlijk!

Wat maakt een goede foto goed?
Of je een foto mooi vindt of niet, is erg persoonlijk. Maar waar voldoet een goede foto nou precies aan? Voor Pim is een foto goed wanneer je er langer dan een paar seconden naar kijkt. Er moet iets gebeuren. Dat kan door bijzondere kleuren komen, door de setting, de sfeer of zelfs een vleugje humor. Belangrijk is dat de auto op z’n best naar voren komt. Je kunt een auto op heel veel manieren fotograferen waardoor de vorm van de auto totaal geen goed doen. ‘De foto wordt gemaakt door het model, de omgeving en het licht. Wanneer deze aspecten allemaal kloppen krijg je het mooiste resultaat.’

Waar moet je op letten?

  • Zorg ervoor dat de auto er piekfijn en schoon uitziet. Afgezien van het feit dat een glanzende auto het veel beter op de foto doet, zorgt de weerkaatsing van het licht op de lak ervoor dat eventuele vieze plekken en oneffenheden nog duidelijker zichtbaar worden.
  • Ook de belichting van de auto is van grote invloed op de kwaliteit van de foto. Vorm het licht naar de auto en positioneer de auto op een manier waardoor je zo min mogelijk storende reflecties hebt. Let er ook op dat je zelf niet zichtbaar bent!
  • Kies voor een rustige omgeving waar de auto goed tot zijn recht komt. Neem de tijd om het onderwerp goed uit te lichten en je eigen sfeer te creëren.
  • Fotografeer bij voorkeur rond zonsopgang of zonsondergang. Het licht is dan veel zachter, waardoor je geen harde schaduwen krijgt of overbelichting door de weerkaatsing op de lak.
  • Er zijn een aantal basis composities te onderscheiden, maar welke het beste werkt is afhankelijk van de vorm van de auto.

foto's

  • Let erop dat de horizon recht is, maar wees niet bang om hiermee te spelen.
  • Doe inspiratie op en ga vooral véél oefenen. Daar leer je uiteindelijk het allermeeste van!

Benieuwd naar het resultaat van de Light Art fotoshoot met de nieuwe Renault Mégane? Houd onze Facebook pagina dan goed in de gaten! Voor meer werk van Pim Hendriksen kun je een kijkje nemen op zijn website: www.pimhendriksen.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.