• Actualiteit
  • Lifestyle

Door Renault Nederland

05-03-20

Arne (20) won ‘Design de Auto van de Toekomst’ en rijdt een jaar lang gratis in de nieuwe Renault ZOE

Elk jaar vindt de Dutch Design Week plaats in Eindhoven. Hier presenteren meer dan 3500 designers hun werk. Dutch Design week staat bekend om de nieuwste designs van de toekomst, het is een epicentrum van innovatie. Renault is trotse partner van de Dutch Design Week en organiseerde afgelopen editie de wedstrijd: ‘Design de Auto van de Toekomst’. De winnaar van deze wedstrijd werd bekend gemaakt tijdens de Dutch Design Week. Dat was de 20-jarige Arne Bijsterbosch. Hij bedacht een concept waarbij je niet in een auto zit, maar wandelt op een loopband waardoor de auto zich voortbeweegt. Het concept haakt in op de gezondheidstrend en maakt gebruik van augmented en virtual reality. Met zijn concept won hij naast de bokaal ook een jaar lang gratis rijden in de nieuwe Renault ZOE. Nu een paar maanden later belden wij met hem om te vragen hoe het met hem gaat.

Hoe ben je op het idee gekomen om jezelf in te schrijven voor ‘Design de Auto van de Toekomst?

Ik zit regelmatig op Instagram. Niet alleen voor de fun maar ook om inspiratie op te doen. Ik volg veel designers, merken en mensen die ik interessant vind op dit gebied. Tijdens het scrollen kwam ik de reclame tegen van ‘Design de Auto van de Toekomst’, ik bekeek het filmpje en vond het eigenlijk gelijk een leuke wedstrijd. Ik ben toen verder gaan kijken naar de opdracht en heb me daar verder in verdiept. Ik heb me opgegeven maar had op dat moment nog totaal geen idee waar ik aan begon, maar het zag er erg leuk uit en de rest is inmiddels geschiedenis. 

Hoe heb je je voorbereid voor deze wedstrijd ? 

Ik studeer Industrieel product ontwerpen, hier gebruiken wij een systeem voor het bedenken van iets nieuws. Je doet eerst onderzoek naar de behoeften van de mensen, toen heb ik gekeken naar wat mensen zouden willen in 2030. Wat natuurlijk een beetje gissen is, maar wel een goed vertrekpunt geeft. Hierna ben ik ideeën gaan genereren en daaruit kwam mijn uiteindelijke idee.

Hoe ben je op jouw idee gekomen? 

Ik houd zelf erg van fietsen en vanuit het onderzoek wat ik heb gedaan blijkt dat steeds meer mensen graag op de fiets naar hun werk gaan, maar als jij een uur moet fietsen naar je werk kies je toch voor een ander vervoermiddel. Ik heb dus gekeken naar de behoeften en hoe de automarkt eruit kan zien in 2030. Aan de hand van deze punten heb ik een aantal rare en gekke ideeën bedacht, dit heb ik gedaan in 3/4 avonden. Uiteindelijk kwam het idee: lopen in een auto. Klinkt misschien gek, maar hier ben ik mee verder gegaan. 

Je bent natuurlijk een industrieel product ontwerper, zou jij dit concept meenemen naar 2030 en het dan op de markt brengen?

Het is een heel gaaf en tof concept geworden naar mijn mening, maar toch zijn er nog veel dingen die uitgezocht moeten worden zoals veiligheid en hoe het uiteindelijk gerealiseerd kan worden. Ik denk niet dat het in 2030 op deze manier op de markt kan komen, maar ik hoop wel dat er features uit deze auto gebruikt kunnen worden. Hoe in mijn concept beweging gestimuleerd wordt, wat een belangrijk aspect is of hoe virtual reality ervoor kan zorgen dat mensen tijdens het wandelen dan niet naar de snelweg hoeven te kijken maar bijvoorbeeld een bosrijke omgeving zien. Wat het ‘wandelen’ natuurlijk een stuk leuker maakt. 

Jij bent de uiteindelijke winnaar! Hoe is het om als 20-jarige in een nieuwe Renault ZOE te rijden? 

Heel erg bijzonder, het rijdt echt super. Ik ben wel een schakel-auto gewend, dus het was in het begin wel even wennen. De auto is echt heel mooi. Het kan heel soepel rijden, maar kan ook heel sportief zijn want hij is natuurlijk elektrisch dus je hebt gelijk vol vermogen, het is heel leuk om hier af en toe mee te spelen. Het is natuurlijk even wennen omdat ik nu de auto moet opladen: wanneer zet ik hem aan de lader en waar? Maar dat is ook weer een leuke uitdaging en zit zo in je systeem. Dus ja, ik ben erg te spreken over de auto.

Is de eerste auto die je zelf koopt een elektrische auto? 

Nou dat denk ik niet, ik studeer op dit moment natuurlijk en de aanschafprijzen van deze auto’s zijn relatief hoog. Hoe graag ik het ook zou willen, denk ik niet dat dit gaat lukken. Ik vind het elektrisch rijden wel erg belangrijk. Steeds meer mensen zijn betrokken bij het milieu en ik ben zeker bereid om hier ook mijn steentje bij te dragen. 

Krijg je nog veel reacties op het winnen van deze prijs? 

Ja, heel veel. In de eerste week werd ik heel vaak aangesproken. Velen vonden het leuk dat ik had gewonnen, ik stond zelfs op de voorpagina van onze lokale krant in Heerden. Iedereen in mijn dorp wist er daarom van. Daarnaast zagen veel mensen me natuurlijk rondrijden in de auto, dan krijg je veel reacties van mensen die je helemaal niet kent en dit vond ik echt tof. 

Waar ben je op dit moment mee bezig?

Ik loop op dit moment stage in Loenen bij een ontwerpbureau waar ik meeloop bij een project. Dus het komt erg goed uit dat ik deze auto nu heb. Ik gebruik hem dagelijks.

Leuk dat we je konden spreken Arne, veel plezier nog met de nieuwe Renault ZOE.