• Easy life

Door Renault Nederland

07-05-15

Airconditioning: De frisse wind in jouw Renault

Het airconditioning systeem wordt het hele jaar door gebruikt. In de zomer gebruik je het om de lucht te koelen en in het najaar om de lucht te drogen. Zoals alle onderdelen in de auto vraagt ook een airconditioningsysteem regelmatig onderhoud. Maar hoe gaat dat precies in zijn werk? Wij leggen het graag uit.

Waar gebruik je airco allemaal voor?
De bekendste toepassingsmogelijkheid van de airco in jouw Renault is de auto koelen wanneer het buiten warm is of omgekeerd; de auto juist verwarmen wanneer het buiten koud is. Daarnaast staat de airco ook bekend om het droogblazen van de beslagen ruiten waardoor er in de winter snel zicht is om veilig met uw Renault de weg op te gaan. Naast de tempratuurregeling kunt u ook de luchtvochtigheid op een aangenaam niveau brengen. De airconditioning filtert de lucht en zet hoge luchtvochtigheid om in een aangename luchtvochtigheid. Ook wordt de lucht gezuiverd door het filtersysteem dat in de airco verwerkt zit. Hiermee voorkom je nare geurtjes maar krijgen ook schimmels en bacteriën geen kans.

Tips voor verantwoordelijk gebruik airco:
1. Onderhoud
Jaarlijks verliest de airconditioning gemiddeld 8% van zijn koudemiddel. Daardoor werkt de airconditioning minder goed. En dat niet alleen: de onderdelen van het aircosysteem kunnen door een tekort aan koudemiddel schade oplopen. Koudemiddel zorgt voor een goede circulatie van de olie. Door te weinig koudemiddel en onvoldoende smering kan de compressorpomp beschadigt raken.

2.Reinigen
Het reinigen van de airco bestaat uit twee onderdelen; het vervangen van de filter en het reinigen van het aircosysteem. De pollenfilter, ook wel interieurfilter genoemd, zorgt ervoor dat buitenlucht de auto instroomt en dat pollen, stof en roetdeeltjes in het filter achterblijven. Wij adviseren deze filter jaarlijks te laten vervangen. Bij het reinigen van het aircosysteem, wordt het systeem als het ware ‘schoon gespoten’ waardoor alle ziektekiemen en nare luchtjes verdwijnen. Kun je zelf de airco reinigen? De pollenfilter zelf vervangen is mogelijk, maar het is belangrijk dat je precies weet hoe de pollenfilter moet zitten. Als de pollenfilter onjuist gemonteerd wordt dan kan dit gevolgen hebben op de werking van het aircosysteem en de kwaliteit van de lucht. Het aircosysteem zelf reinigen is zeker mogelijk met de daarvoor beschikbare sprays. Deze sprays werken eenvoudig en snel. Het zijn wel sprays die oppervlakkig reinigen, dus de werking is van korte duur. Op deze manier reinigen is dan ook niet zo intensief dan wanneer de dealer het uitvoert en resulteert niet in hetzelfde hygiënische niveau van een professionele reiniging.

3.Controleren
Een goed functionerende airco houdt je als bestuurder fris en alert en verhoogt het rijcomfort. Om er zeker van te zijn dat de airco uitstekend functioneert wordt er tijdens de Airco servicebeurt een volledige controle uitgevoerd op de gehele werking van het aircosysteem.

Hoe weet je wanneer een airco check nodig is?
Wij adviseren elk jaar een airco controle, ook als je de airco bijna nooit gebruikt. Dit om zeker te weten dat de airco nog goed werkt en om dure reparaties te voorkomen.

Hoe fris ga jij de weg op?

Leave a Reply

Your email address will not be published.